A világ minden pénzét el lehetne költeni segédeszközökre a rehab piacon. Sosem tudhatod ugyanis, hogy nem épp az a veled „véletlenül” szembejövő holmi lesz-e az, ami meghozza a várva várt előrelépést a gyermeked fejlődésében.

Ezeket a gondolataidat a gyártók és forgalmazók is pontosan ismerik és előszeretettel hangsúlyozzák is. Aztán rövid időn belül kijózanodsz, hogy inkább ésszel, mint erővel és lendülettel, egyébként nagyon gyorsan kiürülhet a családi kassza. 

Itt már olvashattatok róla, hogy miért és milyen segédeszközökre lehet szüksége a mindennapokban egy súlyosan, halmozottan sérült – mozgásában mindenképp érintett – kisgyereknek.

Honnan szerezd be, amire szükség lehet?

Ha nem a klasszikus, kikövezett utat szeretnéd bejárni – vagyis ortopéd vagy rehab szakorvostól beszerzett recepttel elbattyogsz a gyártóhoz, forgalmazóhoz, segédeszköz készítő műszerészhez és/vagy a NEAK-kal engedélyezteted esetleg elbíráltatod egyedileg – vagy amire szükséged van, az ott nem elérhető, akkor van még bőven lehetőséged.

Nem szükséges vadonatúj cuccokat vásárolni. Egyrészt fenntarthatóbb így a világ, másrészt meg egy mozogni alig tudó kisgyermek azon kívül, hogy kinövi, sok kárt nem tud csinálni pl. egy állítókeretben.

Rehab turi

Itt is működik, pörög a használt piac és a kinőtt dolgoknak, segédeszközöknek simán lehet másod-, harmadélete. Ehhez jó kiindulási alap a túlnyomórészt – de nem minden esetben – érintett szülők által nyilvánosan vagy privát működtetett online csoportok. (A FB-on találsz jó néhányat, de szívesen küldök ötleteket, ha nem mozogsz még feketeövesként ezen a területen.)

Hogy mennyire elegáns eladni azokat a cuccokat, amiket támogatással tulajdonképp ingyen kapsz meg, arról azt gondolom, hogy nem tudhatjuk ki, milyen élethelyzetben van és teljesen felesleges pálcát törni felette.

Nyilván nem üzletszerűen ezt műveli, de a kihordási idő alatt nem írathat fel új eszközt. Ez minden eszköznél más időtartam, egy babakocsinál pl. 3 év. Ha az adott termék nem válik be és újat kell vásárolnia, azt piaci áron tudja csak megvenni, ami jellemzően kb. tízszer annyiba kerül, mint amit reálisnak gondolna az ember. (Hogy miért, erről is írok majd egy külön bejegyzést.) Ha sikerül eladnia az amúgy működő, használható előző darabot, akkor a költségeit próbálja csökkenteni. Szóval mielőtt nyílik a bicska, ezt érdemes átgondolni.

Nincs felesleges kérdés

Rengeteg hasznos infóval lehetsz gazdagabb, még az eszköz megvásárlása előtt, ha mersz kérdezni a termékről az érintett szülői csoportokban. Lehet, hogy nem nektek való, bármennyire is jónak tűnik.

Ezek a tapasztalatok sajátbőrön átéltek, nem a gyártó általi összefoglaló, ennélfogva praktikusabb, gyakorlatiasabb oldalról közelít és nem hallgat el semmit. Használd a chat-et és kérdezz, mert sok pénzt tudsz így megspórolni.

Ugyan lehet, hogy horribilis ára ellenére jó ötletnek tűnik egy PiPod (sérült gyerekek megfelelő pozícionálásához), de méretei miatt nem kompatibilis a lakásoddal. Mire egy ilyen babzsákfotelt hazacipeltetsz mondjuk Angliából, épp eleged is lesz az egészből és már szabadulnál tőle. Nem jutottam el a hazacipeltetésig, de heteket töltöttem azzal, hogy minden infót beszerezzek róla a vásárlás előtt.

DIY (csináld magad)

Még mindig nagyon jó tippeket lehet beszerezni a Pinterest-ről, ha van, aki összebarkácsolja, elkészíti nektek. Én sokáig kerestem a megfelelő little room-ot, ami egy látásérült kisgyerekeknek kitalált fejlesztőeszköz és közben megannyi jópofa szenzoros (érző, érzékelő) ötletre bukkantam. A little room-ot végül én elengedtem, mert így is alig férünk el a lakásban és nem igazán találtam vállalkozót a családban, aki ezt összefabrikálja.

Online shopping

Én sokat bogarászok külföldi oldalakon is, kisebb cuccok esetében működhet az online vásárlás. Van, ami itthon nem elérhető vagy a választék kicsi, esetleg a kiegészítők száma korlátozott.

Ez inkább 2021 júliusáig dübörgött, amikor még nem kellett áfát fizetni egy cipőfűző után is, vámot pedig 150 euró felett. Pláne nem volt 410+ Ft az euró. De még mindig elképzelhető, hogy van olyan holmi, amit érdemes külföldről megrendelni.

Mi így jutottunk egy TheraTogs tartásjavító ruhához az e-bayről, ami egy elég kalandos worldwide túrám záróakkordja volt.

A következő hetekben néhány területet – pihenés, játék, séta-utazás, fürdetés – körbejárva hozok egy pár konkrét eszközt, amit használunk és elmesélem a TheraTogs sztorit.

Kép: Shutterstock